
Su arıtma cihazları deyim yerindeyse suyu yıkayan bir cihazdır ve bu yüzden atık su atması gayet normaldir. Çünkü zaten atık suyu içebiliyor olsaydık arıtma cihazına gerek olmazdı.
Ancak kimi durumlarda su arıtma cihazı sürekli atık su atmaya başlar. Kullanıcıların çözüm bulmakta zorlandığı konulardan biri olan bu sorunun çözüm yollarını anlatacağız bu yazımızda.
Su Arıtma Cihazı Neden Sürekli Atık Su Atar sorusuna bazı başlıklar altında cevap vermek yerinde olacaktır. Bu başlıkları şöyle sıralayabiliriz;
Su Basıncının Düşük Kalması
Özellikle pompasız su arıtma cihazları ve bazı durumlarda pompalı su arıtma cihazları suyun basıncının düşük kalması durumunda üzerinde bulunan ve basınçla çalışan bir parçasının - şatof- işlev dışı kalması nedeniyle arıtma işlemini sonlandıramaz. Bunun sonucunda da sürekli atık su atmaya devam eder. Asıl olarak bu durum suyun miktarından öte cihaz üzerinde bulunan membran filtre için de oldukça zararlı bir durumdur. Çünkü arıtma işlemi duramadığı için membran sürekli çalışır ve ömrü kısalır.
Şatof Valf ve-veya Atık Kısıcının Bozulması
Şatof valf ve atık kısıcı deyim yerindeyse bir otomobildeki motor ve eksoz gibidir. Şatof valf temiz su ile kirli suyun ayrı yerlere gitmesini sağlayan bir kavşak görevi görür ve içerisinde plastik kapakçıklar bulunur. Atık kısıcı da membrandan atılan suyun cihazdan bertaraf edilmesini sağlayan bir plastik mekanizmaya sahiptir.
Her iki parçada da bulunan plastik kapakçıklar kirli su ile kireçlenmekte ve ortalama 2-3 sene içinde bozulmaktadır. Bu parçaların bakımlar sırasında değiştirilmemesi sonucunda atık su durmaksızın akmaya devam etmektedir. Kullanıcılara önerimiz bu 2 parçanın en fazla 2 senede bir değiştirilmesi yönünde olacaktır.