
Su arıtma cihazları günümüzde en sağlıklı suyu üreten yöntemlerin başında gelir. Ancak bu yöntemin sağlıklı su üretebilmesi de bazı şartlara bağlıdır. Bu şartların en önemlisi ise zamanında filtre değiştirmektir. Su arıtma filtreleri ne zaman değiştrilmeli gibi sorulara cevap bulacağınız yazımıza hoşgeldiniz.
Su arıtma cihazlarının filtreleri öncelikle şebeke suyunun sertliğine ve kalitesine ve kullanılan filtrelerin kapasitesine bağlı olarak farklı dönemlerde değiştirilebilmektedir. Örneğin giriş suyu 300 tds olan bir cihazın filtre değişim sıklığı ile 2000 tds olan bir cihazın filtre değişim sıklığı aynı olmayacaktır. Piyasada genellikle satılan 2000-2500 galon kapasiteli filtrelerle, 4000 galon kapasiteye sahip filtrelerin de değişim sıklığı bir olmaz. Ek olarak cihazı kaç kişinin kullandığı da değişim sıklığı için önemli bir etkendr. Ancak gelen bir ortalama yapılırsa aşağıdaki gibi bir zamanlama sağlık açısından fayda sağlayacaktır.
1. Sediment Filtre (giriş filtresi 1 veya 5 micron): Cihaza giren suyu ilk karşılayan filtre olan sediment filtre suda bulunan tortu, kum, çamur veya mil gibi kaba pislikleri tutma görevini üstlenir. Bu filtrenin değişim periyodu 6-8 ay olabilir. Ancak su kesintileri ardından şebekeye giren çamurlu sular eğer cihaza girecek olursa filtrenin ömrü çok ciddi oranda azalacaktır. Bunu çözümü ise su kesintisinin olduğu zamanlarda cihazın giriş suyunu kesmek ve su geldikten sonra musluklardan akması muhtemel çamurlu suyu akıtarak boruları temizlemek ve ondan sonra cihaza su vermek olacaktır.
2. Aktif Karbon (Gac Karbon) Filtre : Aktif karbon filtrenin asıl amacı suyun rengini berraklaştırmak ve suda bulunması muhtemel kokuları arındırmaktır. Bu filtre aynı zamanda su içinde bulunan ve halk sağlığı açısından suya eklenmesi zorunlu olan klor maddesini de arıtır. Bu filtrelerin de ömrü 6-8 ay arasında değişmektedir.
3. Blok Karbon (CTO) Filtre : Bu filtre de yine aktif karbon filtre gibi görev görür ve aktif karbon filtre tarafından tutulamayan partikül ve koku maddelerini filtreler. Bu filtrenin de ömrü 6-8 ay arasında değişmektedir.
Diğer filtreye geçmeden önce burada belirtmemiz gereken önemli bir konu bulunuyor. Halk arasında ön filtre seti veya 3'lü filtre seti olarak adlandırılan bu ilk üç filtrenin değişim periyodunun sıklaştırılması membran filtrenin ömrünü uzatacaktır. Bu yüzden imkan olduğunda sık değiştirilmesi yararlıdır.
4. Membran Filtre : Bu filtre su arıtma cihazının en önemli filtresi olarak tanımlanabilir. Ana filtre de denilen bu filtre ile su içerisinde bulunan tortu, ağır metal, bakteriler, virüsler ve olası kimyasallar arıtılır ve su saf haline dönüştürülür. Bu filtreler de piyasada kapasitesine göre satılmakta ve genellikle 75-80 gpd modelleri kullanıcıya sunulmaktadır. Bu filtrenin kullanım ömrü ise 1 ile 3 yıl arasında değişmektedir.
5- Tatlandırıcı Filtre : Tatlandırıcı filtre arıtılmış suyun daha lezzetli hale gelmesini sağlayan, genellikle hindistan cevizi kabuğundan yapılan anti bakretiyel özelliğe sahip filtrelerdir.
Membran filtrenin arıttığı ve saf hale gelen suyun içimi güzel olması için kullanılan bu filtrenin de ömrü ortalama 10-12 aydır.
Su arıtma cihazının filtrelerinin düzenli olarak değiştirilmesi size daha berrak ve sağlıklı su elde etmeniz konusunda yarar sağlar.