
Su Arıtma Cihazı Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Su arıtma cihazını kullanırken dikkat edilmesi gereken hususlar ile ilgili gelen sorular nedeniyle bu yazımızı hazırladık. Arıtma cihazınızın uzun ömürlü olması ve evinizde meydana gelebilecek olası su baskını gibi durumlardan kaçınabilmeniz için bu yazıyı dikkatlice okumanızı öneririz.
Su arıtma cihazları içerisinden basınçlı su geçen cihazlardır. Tıpkı evinizdeki diğer su ile çalışan tüm cihazlar gibi şebeke basıncı ile doludur ve olası basınç yükselmesi durumunda tatsız sonuçlar doğurabilmektedir. Ancak bu durum sadece su arıtma cihazları için geçerli değildir. Eskiyen borusu nedeniyle çamaşır veya bulaşık makinenizden de aynı kaçaklar meydana gelebilir. Hatta lavabo altlarında kullanılan borulardan da sıklıkla su kaçağı olayları meydana gelebilmektedir.
Bu tür tatsız olayların yaşanmaması için öncelikle cihazınızın yüksek basınçlı yerlerde korunması amacıyla basınç düşürücü aparatlarla korumanız önemlidir. Basınç düşürücü pek çok durumda cihazınızı korumaktadır. Özellikle su kesintilerinden sonra şebekeye verilen suyun basıncının çok yüksek olması (koç başı denilen durum) nedeniyle oluşabilecek kaçakları engeller.
Su arıtma cihazını kullanırken dikkat etmeniz gereken diğer bir konu da düzenli bakımdır. Düzenli bakım yapılmaması durumunda filtrelerin dolarak genleşmesi ve çatlaması durumu ortaya çıabilmektedir. Bu hem su kaçağı anlamında olumsuzluk yaratır hem de sağlıklı su içmenizin önünde bir engeldir.
Cihazınızın kapasitesine uygun şekilde kullanılması da diğer bir önemli konudur. Ev kullanımı için üretilmiş cihazları 3 aile, 4 aile kullanırız demek olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu durum sık filtre değişimi ve cihazın yıpranması anlamında size ek maliyet getirecektir. Burada yeri gelmişken size önerimiz su arıtma cihazlarınızı maksimum 8-10 sene aralığında yenilemeniz olacaktır. Eskiyen ve korozyona uğrayan parçalar nedeniyle cihazlar (filtre değiştirmenize rağmen) hem sağlıklı su üretmekten uzaklaşacaklar hem de sızıntı ve su kaçağı riski büyük oranda artacaktır.
Unutmayın. Evinizde herhangi bir cihazdan (çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, termosifon, komb, veya diğer borular) meydana gelebilecek su hasarlarında doğrudan sorumlu siz olacaksınız. Yasal mevzuata göre yüksek su basıncı veya eskimeye bağlı ortaya çıkabilecek hasarlarda satıcı veya servisten hak talep edemiyorsunuz. Sadece konut sigortanız var ise sigorta poliçenizden hasarınızı karşılayabilirsiniz.