
Su yumuşatma cihazı, suyun sahip olduğu sertlik seviyesinin düşürülmesi amacıyla kullanılan bir cihazdır. Kireç oluşumuna neden olan kalsiyum ve magnezyum gibi bazı minerallerin sudan uzaklaştırılması prensibiyle çalışan yumuşatma cihazı evlerde kullanıldığı gibi işletmelerde se sıklıkla tercih edilmektedir. Evlerde makinelerin kullanım ömürlerini kısaltan, işletmelerde makinelerin çalışmalarını kısıtlayan sert suyun arıtılması bu açıdan önem taşımaktadır.
Çamaşırların renginin soluklaşması, dokularının daha hızlı şekilde bozulması ve temizlik aşamasında daha fazla kimyasal kullanım ihtiyacının ortaya çıkması gibi nedenlerle yumuşatma cihazları tercih edilmektedir.
Dijital Başlıklı (valf) Tam Otomatik Yumuşatma Cihazları
Bu tür cihazlara tandem cihaz da denilmektedir. Bu tür sistemlerin arıtım kapasitesi diğerlerine göre daha yüksektir. İki farklı tank kullanması nedeniyle daha hızlı arıtım yapabilmektedir. Bu tanklardan biri suyu yumuşatmak için reçineyi kullanırken diğeri de bu reçineyi temizlemek için tuz barındırır. Bu tür cihazlar çok sert sular için dahi yumuşatma işlemi yapabilmektedir.
Su Yumuşatma Cihazı Nasıl Çalışır?
Yumuşatma cihazları asıl olarak suyun sertlik kazanmasına neden olan iki maddeyi arıtma prensibi üzerine çalışır. Bu maddeler kalsiyum ve magnezyumdur. Yumuşatma sistemlerinin çalışma prensibi ise iyon değiştirmedir. Cihazda bulunan reçine ile suyun içerisinde bulunan kalsiyum ve magnezyum reçinede tutulur ve su arıtılır. Bir süre sonra bu iki maddesi tutma kapasitesi dolan reçine ise tuz sayesinde yıkanır ve tekrar kullanıma hazır hale getirilir. Bu işlemin adı rejenerasyondur. Tüm bu işlemler tam otomatik olarak yapılır ve kullanıcının herhangibir noktada makineye müdahalesi gerekmez.
Yumuşatma Cihazları Ne Tür Avantahlar Sağlar?
Evlerde kullanımında içinden su geçen cihazların kireçsiz su nedeniyle ömürleri ciddi anlamda uzar. Bu cihazların kireçsiz su nedeniyle daha az enerji tüketerek daha uzun ömürlü olmaları sağlanmaktadır. Ek olarak kullanılan deterjan miktarı da ciddi oranda azaltılabilmektedir.
Şofben, termosifon, kombi, ütü, elektrikli su ısıtıcısı gibi cihazların ve kalorifer peteklerinin temiz kalması ve uzum ömürlü olması açısından su yumuşatma cihazları önerilmektedir.
Su Yumuşatma Cihazları Günlük Kullanımı Nasıldır?
Bu cihazların üzerinde bulunan elektronik valfler sayesinde günlük veya kullanılan suyun miktarına göre ton başına işlem yapması sağlanabilmektedir. Örneğin günde 3 ton su geçince çalışacak şekilde ayarlanan valf cihazın 3 ton suyu arıtmasının ardından devreye girmekte ve yıkamasını otomatik şekilde yapabilmektedir. Ek olarak günlük yıkama tercih edilebilir. Bu durumda içinden geçen suyun miktarına bakılmaksızın her gün belirli bir saate ayarlanan valf yıkama işlemini yapabilmektedir.